OTSZ 5.1 a gyakorlatban

24. 500 Ft (áfás bruttó ár)

OTSZ 5.1 – így szokták emlegetni a 2020. január 22-én hatályba lépett új Országos Tűzvédelmi Szabályzatot, vagyis az 54/2014. (XII.5.) BM rendelet módosítását. Kiadványunkban ezt a rendeletet dolgoztuk fel. Megmutatjuk, mit kell tennie, hogy megfeleljen az előírásoknak, és elkerülje a tűzeseteket vagy éppen az előírások be nem tartása miatt kiszabott büntetéseket.

Leírás

OTSZ 5.1 – így szokták emlegetni a 2020. január 22-én hatályba lépett új Országos Tűzvédelmi Szabályzatot, vagyis az 54/2014. (XII.5.) BM rendelet módosítását. Az új OTSZ 5.1 nem egy teljesen új szabályozás, hanem a régi, 2015-ben bevezetett OTSZ 5.0 finomhangolása. Az OTSZ 5.1-ről érdemes tudni, hogy jellemzően nincsenek benne szigorúbb előírások, mint amit az OTSZ 5.0-ban már megszoktunk. Inkább csak egyértelműsítik, egyszerűsítik a szabályozásokat, valamint az OTSZ egyes részei  átkerültek a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvekbe (TvMI). Azonban a jogszabály változása így is jelentős: nagy számú, egészen pontosan 106 paragrafus foglalkozik a rendelet módosításával, kiegészítésével és törlésével.

Az OTSZ 5.1 mellett pedig az eddiginél nagyobb hangsúlyt kapnak a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek, amelyekbe bekerültek a konkrék műszaki megoldások. Tehát jelen állapot szerint

  • az elvárt biztonsági szintre vonatkozó jogszabályi követelményeket az OTSZ 5.1 tartalmazza,
  • az elvárt biztonsági szinteket kielégítő műszaki megoldások pedig a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvekben találhatók.

Az eddigi 12 tűzvédelmi irányelv mellé két új is készült. Az új és a meglévő tűzvédelmi műszaki irányelvek módosítása pedig jóval több konkrét műszaki megoldást mutat be, amelyeket be kell tartania a tervezőnek, kivitelezőnek. Ha el szeretnének térni a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek érdemi részétől, akkor megfelelő alátámasztással igazolni kell, hogy a választott műszaki megoldás is kielégíti az elvárt biztonságot!  Ez a kétkötetes kiadvány abban segít, hogy munkánk során meg tudjunk felelni a tűzvédelmi szabályoknak.

 

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.