Adatkezelés a munkahelyen

24. 500 Ft (áfás bruttó ár)

Hogyan feleljünk meg egyszerűen az adatvédelemmel kapcsolatos előírásoknak?

Modern társadalmunkban nem az arany, nem a pénz a legfontosabb védendő érték, hanem az információ. Nem csak a gazdasági titkokról van itt szó. A személyes adatok feletti rendelkezés is felépítheti vagy romba döntheti valakinek a karrierjét, elviselhetetlenné teheti az életét.

Vállalkozóként nemcsak a saját céges titkaink biztonságával kell foglalkoznunk, hanem mindazoknak az embereknek a személyes adataival is, akik akár üzleti partnerként, ügyfélként, akár alkalmazottként közreműködnek vállalkozásunk életében.

Kötetünk a munkahelyi adatkezelés, adatvédelem kérdéseiben segít eligazodni. Áttekintjük az álláshirdetés, a munkaviszony létesítése, fenntartása, a munkahelyi élet során történő fontosabb adatkezeléseket, hogy Ön saját vállalkozásában egyszerűen megtervezhesse az ezekkel kapcsolatos tennivalókat.

Leírás

Ha adatkezelésről, adatvédelemről esik szó, akkor sok esetben az ügyfelek adataira gondolunk, hiszen ők sok százan vagy akár több ezren is lehetnek. A nagy ügyféllisták megfelelő kezelését egyre jobban elsajátítják a vállalkozások. Házon belül viszont sokkal több a megoldatlan probléma. Munkáltatóként jó néhány
munkavállalói adat jut a birtokunkba – gondoljunk csak a lakcímre, adószámra, bankszámlaszámra, születési időpontra. Ezek mind a munkavállalók vagy az állásra jelentkezők személyes adatainak minősülnek, melyeket különös gonddal kell kezelnünk. Aki erre nem figyel, jogellenes adatkezelés miatt több milliós
bírságra is számíthat.

Figyelembe kell vennünk azt is, hogy munkaadó és munkavállaló soha lehetnek egyenrangú felek. A munkáltató utasítási joga erőfölényt jelez. Az erőfölényben lévő munkáltató ráadásul számos olyan információt tud munkavállalójáról, melyek az ő személyéhez kapcsolódnak. Komoly kárt okozhatunk azzal, ha ezeket jogosulatlan személyekkel osztjuk meg. Vagy akár mi magunk élünk vissza munkáltatóként az adatokkal, melyekhez hozzáférünk, de valójában semmi közünk nem lehetne hozzájuk, nincs jogosultságunk a kezelésükre, tárolásukra.

A törvénytelen adatkezelések többségére valószínűleg soha nem derül fény.

Adatvédelmi hatósághoz a legtöbben csak akkor fordulnak, ha a jogtalanul gyűjtött adatokra alapozva elbocsátják őket, vagy más, hasonló súlyú jogsértésben lesz részük. Több ilyen példával is találkozunk az Adatvédelmi Hatóság elé kerülő ügyekben.

Kötetünkben számos példát találnak megtörtént munkahelyi adatvédelmi jogsértésekkel kapcsolatban. A leírt eseteket a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) tette közzé a lezárt vizsgálatok alapján. A NAIH által bemutatott ügyek csak cseppek a tengerben – hasonló esetek tucatjait tudnánk mindannyian felsorolni a környékünkön működő vállalkozások mindennapjaiból.

Kötetünk a munkahelyi adatkezelés, adatvédelem kérdéseiben segít eligazodni. Áttekintjük az álláshirdetés, a munkaviszony létesítése, fenntartása, a munkahelyi élet során történő fontosabb adatkezeléseket, hogy Ön saját vállalkozásában egyszerűen megtervezhesse az ezekkel kapcsolatos tennivalókat.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.